מאת מאיה גרונדלנד, מטפלת באל"י
מטפלת בתנועה MA ומורה ליוגה, מתמחה בטיפול בילדים ונוער נפגעי טראומה מינית
טיפול בתנועה הינו טיפול פסיכותרפי ממשפחת "טיפול באומנויות", השמות דגש על תהליכי הבעה ויצירה בטיפול בנפש.
זהו טיפול המכיל שיח מילולי בשילוב כלים השלכתיים מעולם התנועה. שילוב התנועה בתוך טיפול נפשי, מזמין העלאת תכנים שקשה לבטאם במילים בלבד, ומכיל יתרונות רבים, כגון היכרות של המטופל עם המבנה הנפשי - פיזי שלו, עם דפוסיו הרגשיים, סיוע בוויסות ורגיעה, שיפור מצב הרוח, העצמה, ועוד.
הטיפול מתאים לכל אוכלוסייה שהיא, אך מסייע בקידום תהליכי החלמה מטראומה באופן מיוחד, בשל החזרת חוויה של שליטה בגוף ובכך מסייע בהתמודדות עם דיכאון וחרדה.
טיפול בתנועה מתמקד בחיבורי גוף נפש, דבר שחשוב מאוד לשים עליו דגש בעבודה עם נפגעי ונפגעות טראומה מינית.
באותה מידה שהטראומה התרחשה בזירת הגוף, כך השער להחלמה ממנה לרוב יתקיים דרך הגוף.
נפגעי טראומה חווים סימפטומים מגוונים, החל מהימנעות, התקפי חרדה, דיכאון, דרך התקפי זעם, הפרעות אכילה ועד לפגיעות עצמיות, כל אלה מכילים ביטוי נפשי ופיזי כאחד ואופן הטיפול יהיה בהתאם בשילוב טיפול נפשי בשיחה יחד עם התייחסות לגוף.
נעשה שימוש במודל ייחודי לשילוב תרגול יוגה ושיחה בפגישה טיפולית, בהתבססות על העקרונות של טיפול בתנועה.
הטיפול מתבצע על ידי מטפלות בעלות הכשרה ייעודית. היוגה מספקת כלים זמינים בימים אלה, להקלה על סימפטומים של טראומה.
מנחי התרגול של היוגה עוזרים למטופלים להתחבר לגוף שלהם מחדש, ממקום בריא, ולהפנות תשומת לב למקומות התפקודיים והבריאים של הגוף.
בנוסף, תרגול היוגה מחזק את היכולת לזהות תחושות פיזיות המסמנות על מצב רוח מסוים שדורש התייחסות, וגם מעניק כלים פשוטים שמתאימים לכל גיל, להתמודדות עם מצבים חריגים. למשל, באמצעות החיבור לגוף נוכל לזהות ביתר קלות סימנים לבואו של התקף חרדה, כמו הזעה, ירידה בשמיעה, האצת דופק ועוד. בזיהוי של סימפטומים אלה, נוכל להשתמש בכלים של היוגה כדי למנוע את ההתקף הבא או להחליש את עוצמתו. השיחה הטיפולית חשובה בכדי לעבד תכנים נפשיים שעולים בתרגול הגופני ובכדי למקד את התרגול בצורך של המטופל, כך שיתקיים חיבור בין הביטוי הפיזי של הסימפטום הנפשי.
בכך, העבודה הטיפולית מתקיימת גם בערוץ הנפשי וגם בערוץ הפיזי והמטופלים לומדים להכיר את עצמם יותר טוב ולתפקד בצורה יעילה יותר בחייהם.
מעבר ליתרונות המוכרים של היוגה כפעילות גופנית שמחזקת, מגמישה את הגוף ומעלה מצב רוח, הטיפול ביוגה משלב אלמנטים ייחודיים לה, כגון מיינדפולנס ומדיטציה, תרגלי נשימה, גראונדינג - התקרקעות, ואף שימוש בקול להפעלת העצב ה"תועה" שאחראי לרגיעה. במקרים מסוימים התרגול ישלב היבטים מהפילוסופיה של היוגה המתמקדים בהבנת ה"עצמי", כגון תיאוריות שעוסקות בהיכרות עם רבדים שונים בנפש, וחותרות אל חיזוק "עמוד שדרה נפשי" וחזרה אל ה"סנטר".
קיומו של המגוון הרחב הזה מאפשר להרבה מטופלים להתחבר לטיפול והשילוב של האלמנטים יחד מסייע בתחושת העצמה, ובכך מסייע בוויסות נפשי ובהתמודדות עם דיכאון וחרדה בעקבות טראומה.
באל"י, הטיפול באמצעות יוגה ניתן למטופלים גם באופן קבוצתי וגם באופן פרטני, כתלות בצורך האישי שלהם. בקבוצות, יהיה שימוש במתודות מעולם היוגה ואף במשחקים, בהתאם בגיל המטופלים, בעוד שפגישות פרטניות יכולות להכיל תרגול יוגה אישי מלא המותאם לצרכי המטופל.
גם בקבוצות וגם בטיפול הפרטני יהיו מעברים חוזרים מהתרגול אל השיחה הטיפולית ולהיפך.
לעיתים השיחה תהווה את הבסיס לתרגול ולעיתים השיחה תעזור לעבד תכנים שעולים בתרגול.
לדוגמא, אם עולה נושא של חוסר יציבות בשיחה, נוכל להיעזר בתרגילי שיווי משקל בכדי לדבר על התוכן הרגשי שתרגילים אלה מציפים. או אם עולה סחרחורת ועייפות בתרגול, נאו אם עולה חרדה בתרגול, ניתן להתמקד בכלים מווסתים כמו נשימה והתקרקעות ולרגל אותם יחד.
אנו יודעים כי הכלים של היוגה מסייעים באופן משמעותי ליצור איזון במערכת העצבים, החשוב לצורך הפחתת הסימפטומים של טראומה ולשיפור תפקוד המטופלים בשגרה. כלים פשוטים כדוגמת תרגילי נשימה מסוימים, מחזקים את פעילותה של מערכת העצבים הפראסימפתטית, האחראית על רגיעה וניתן להשתמש בהם עם מטופלים שסובלים מחוסר שקט.
במקרים ההפוכים, של מטופלים הסובלים מדיכאון ועייפות, נעשה שימוש בתרגילים מעוררים המחזקים את פעילות המערכת הסימפתטית שאחראית על ערנות ותפקוד, כגון מנחי עמידה הבונים כוח.
טיפול בתנועה בשילוב יוגה ככלי טיפולי יעיל להתמודדות עם טראומה ולשיפור הרווחה הנפשית.
באמצעות השילוב בין תרגול יוגה לבין השיחה הטיפולית, המעבדת את התכנים שעולים במהלך התרגול, המטופלים חווים שיפור בתפקוד הנפשי, הפיזי והרגשי שלהם כאחד.